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 UPL Opinion No. 158. 
 
 Foreign Attorneys 
 
You have indicated that an attorney licensed in a foreign jurisdiction but not in Virginia is a member 
of a firm which has an office in that foreign jurisdiction but not in Virginia.  The attorney and his 
firm have undertaken to represent a company which is incorporated in Virginia and has offices only 
in Virginia.1  The scope of the representation includes “all reasonably necessary and appropriate 
legal services pertaining to the representation of (the company) and its interests with respect to such 
matters as (the company) may from time-to-time request representation.”  You further indicate that 
the actual services provided by the attorney and his firm have included such matters as advising on 
questions of federal and state securities law; interpretation of corporate documents including the 
corporation’s shareholders’ agreement governing the transfer of corporate stock by sale or gift; and 
representation of the corporation’s interests in matters involving conflicts, claims and grievances 
between the corporation and other parties including shareholders.  Finally, you indicate that in at 
least some instances, the attorney was physically present in Virginia at the time the advice and 
practice was rendered, including but not limited to appearances at annual and special meetings of the 
corporation’s shareholders held in Virginia, during which meetings the attorney shared the platform 
with corporate officers, was introduced as corporate counsel and presented responses to legal 
questions raised by attendees. 
 
You have asked the Committee to opine whether the foregoing facts constitute the unauthorized 
practice of law in Virginia and, furthermore, whether the answer would be different in consideration 
of the additional fact that the attorney is also an officer of the corporation.  Finally, you have inquired 
as to whether the answer would be different if another attorney associated with the firm were 
licensed to practice in Virginia but did not personally perform the services indicated. 
 
The Committee considered your inquiry a number of times and directed me to transmit its 
conclusions to you which were included in my letter of September 14, 1992.  Subsequent to that date, 
at the request of the Virginia State Bar Council, the Opinion was reconsidered the Committee’s 
February 3, 1994 meeting and the Committee has again directed me to transmit its conclusions to 
you.  
 
In response to your inquiry, the Committee is of the opinion that a foreign attorney may advise a 
Virginia client in Virginia on matters regarding litigation which is pending in a jurisdiction in which 
the foreign attorney has been admitted to practice law, so long as the attorney remains in good 
standing in that jurisdiction and is competent to provide such advice, and so long as the matter does 
not involve issues of Virginia law.  Furthermore, the Committee is of the opinion that the foreign 
                     
1. It is the Committee’s understanding that neither the attorney nor his firm is in-house counsel to the 

corporation. 
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attorney who meets those criteria may also prepare legal documents relative to the matter on which 
he is advising the Virginia client.  However, the foreign attorney may continue to provide such 
advice only until Virginia legal issues arise in the matter. 
 
The Committee further opines that a foreign attorney, although admitted to and in good standing in 
the bar of his home jurisdiction, may not advise or prepare legal documents for a Virginia client in 
Virginia on matters involving Virginia law. 
 
As to matters involving federal law, the Committee is of the opinion that a foreign attorney may 
advise and prepare legal documents for a Virginia client in Virginia on such matters, assuming that 
the foreign attorney is admitted to practice before a federal court.  Such advice and document 
preparation may be provided only to the extent that the federal matter is not impacted by state law 
and if state law issues are not involved. 
 
Furthermore, the Committee believes that it would constitute the unauthorized practice of law for a 
foreign attorney to advise any client in Virginia on matters that involve law which is neither federal 
law nor the law of a jurisdiction in which the foreign attorney is authorized to practice law. 
 
The Committee is of the view that determinations as to specific requirements governing an attorney’s 
appearances before tribunals remain the province of the tribunal in question.  See also Rule 1A:4 of 
the Rules of the Supreme Court of Virginia; Va. Code Ann. §16.1-88.03; UPL Op. 102. 
 
It is the Committee’s opinion that its conclusions would not be altered by either the fact that the 
foreign attorney also serves as an officer of the corporation, except as permitted by statute or under 
the attorney’s status as in-house counsel, or the fact that another attorney associated with the firm is 
licensed to practice in Virginia but does not personally perform the services indicated. 
 
Finally, the Committee notes that this Opinion does not address any appearances of a foreign 
attorney before agencies or courts which permit a non-lawyer to appear in a representative capacity.  
See Part Six: Section I: UPR-9 regarding Administrative Agency Practice. 
 
To the extent that this Opinion is in conflict with the conclusions reached in prior UPL Opinions 100 
and 107, those Opinions are hereby vacated. 
 
 


